
SOYBAĞININ REDDİ NEDİR?
Türk Medeni Kanunu 285. Madde hükmüyle kabul edilen “babalık karinesi” âdi karinedir. Dolayısıyla bu karine aksinin ispat edilmesi halinde çürütülebilir niteliktedir. Babalık karinesinin çürütülmesi “soybağının reddi” olarak tanımlanır. Soybağının reddini sağlayan dava ise “soybağının reddi davası”dır. Ret müessesiyle baba ile çocuk arasında kurulmuş olan soybağının ortadan kaldırılması amaçlanır.SOYBAĞININ REDDİ DAVASI NEDİR?
Babalık karinesinin çürütülebilmesi ve baba ile çocuk arasındaki soybağının ortadan kaldırılabilmesi ancak soybağının reddi davası ile mümkündür. Bu nedenle koca, tek taraflı bir irade beyanında bulunarak, anne ile bu hususta bir anlaşmaya vararak yahut ret davası dışında bir dava açarak soybağını reddedemez, ortadan kaldırılmasını sağlayamaz.SOYBAĞININ REDDİ DAVASINI KİMLER AÇABİLİR?
Davayı kimlerin açabileceği hususu Türk Medeni Kanunu’nun 286 ve 291. Maddelerinde düzenlenmiştir. Kanunun 286. Maddesinde dava hakkı “Koca, sobağının reddi davasını açarak babalık karinesini çürütebilir. Bu dava ana ve çocuğa karşı açılır. Çocuk da dava hakkına sahiptir. Bu dava ana ve kocaya karşı açılır.” hükmü ile düzenleme altına alınmıştır. Buradan soybağının reddi davasının baba tarafından ana ve çocuğa karşı ve çocuk tarafından ana ve babaya karşı açılabileceği anlaşılmaktadır.Öte yandan davayı açma hakkı sadece koca, çocuk ve anaya değil diğer ilgililere ve baba olduğunu iddia eden kişiye de tanınmıştır. Bu husus Türk Medeni Kanunu’nun 291. Maddesinde “Dava açma süresinin geçmesinden önce kocanın ölmesi veya gaipliğine karar verilmesi ya da sürekli olarak ayırt etme gücünü kaybetmesi hâllerinde kocanın altsoyu, anası, babası veya baba olduğunu iddia eden kişi, doğumu ve kocanın ölümünü, sürekli olarak ayırt etme gücünü kaybettiğini veya hakkında gaiplik kararı alındığını öğrenmelerinden başlayarak bir yıl içinde soybağının reddi davasını açabilir. Ergin olmayan çocuğa atanacak kayyım, atama kararının kendisine tebliğinden başlayarak bir yıl, içinde soybağının reddi davasını açar. “şeklinde ifade edilmiştir.Buradan kocanın dava açma süresinden önce ölmesi, gaipliğine karar verilmesi ya da ayırt etme gücünü sürekli olarak kaybetmesi halinde davayı açma hakkının kocanın alt soyuna, anasına ve babasına tanındığı anlaşılmaktadır. Böylece davayı açabilecek mirasçıların sınırlarının daraltıldığı söylenebilir. Kanun hükmünden davayı açmaya hakkı olan taraflardan diğerinin de “baba olduğunu iddia eden kişi” olduğu anlaşılmaktadır. Kanunun 291. Maddesinde sayılan kişilerin davayı açma hakları ikincil (tâli) mahiyettedir. Yani bu kişilerin dava açma hakları belirli koşulların oluşması şartı ile sınırlandırılmıştır.
Soybağının reddi nedir?