OTUZ YIL ÜZERİ EMEKLİ İKRAMİYESİNDE TORBA YASA SONRASI SON DURUM SORULAR VE CEVAPLAR

OTUZ YIL ÜZERİ EMEKLİ İKRAMİYESİNDE TORBA YASA SONRASI SON DURUM SORULAR VE CEVAPLAR.

Torba yasa ile memur emeklilerinin ödenmeyen 30 yılı aşan yıllara isabet eden ikramiyelerinin ödenmesine karar verildi. Ancak akıllarda bir çok soru işareti var. En çok sorulan sorular üzerinden bu soru işaretlerini giderelim

  • Soru 1: Yasa Sadece memur emeklilerini mi kapsıyor yoksa işçi emeklileri içinde ödeme yapılacak mı? Cevap: Maalesef bu ödemeler yalnızca 30 yıldan fazla kamu hizmetinde bulunan memur emeklilerini kapsıyor. İşçi ve işverenleri kapsamıyor.
  • Soru 2: Yasa çıktı peki bizim başvuru yapmamıza gerek var mı yoksa SGK kendiliğinden öder mi? Cevap: Yasada açıkça başvuru zorunluluğu getirilmiştir. Bu nedenle SGK’ ya dilekçe ile başvurmanız yeterlidir. Örnek Dilekçe için TIKLAYINIZ.
  • Soru 3: Mirasçılarda bu haktan faydalanabilir mi? Annem – Babam Eşim memur emeklisiydi vefat etti bu durumda ne yapmamız gerekir. Cevap: Mirasçılarda bu haktan faydalanabilir. Vefat eden murisin 30 yıldan fazla memur hizmeti var ise. (yıpranma dahil) SGK’ya varsa elinizde veraset ilamı bu ilamı da ekleyerek dilekçe ile başvurabilirsiniz.
  • Soru 4: Ödeme ne zaman yapılır? Cevap: Ödeme şuan hali hazırda yapılıyor ancak öncelikle dava açmış olanların hukuki işlemleri tesis ediliyor. Gördüğümüz kadarı ile öncelikle dava açmış ya da yasan önce başvuranların ödemeleri yapılıyor. Ancak çıkan haberler yasa sonrası başvuranlarında ödemelerinin yapılacağı yönünde. Bir diğer duyumumuz ise geçmişten günümüze şeklinde ödemeklerin yapılacağıdır ancak kesin bir bilgi değildir. Erteleme olmaz ise yasanın çıktığı tarihten 3 ay içinde ödemeler yapılacak.
  • Soru 5: Dava açıp kazanmıştım benim ödemem nasıl olacak? Cevap: Karar tarihine göre işlem tesis edilmekte. Öncelikle karar tarihi yasanın resmi gazetede yayınlanmasından önce ise 7500 engeline takılmadan ikramiye farkının tamamı davadan önce yapılan ilk başvuru tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile ödenmektedir. Yasadan sonra karar verildi ise faiz açısından değişen bir durum yok ancak ikramiye turarı 7500 TL nin üzerinde ise 7500 TL ödenecek bakiyesi bir yıl sonra ödenecektir.
  • SORU 6: Yasada önceden dava açanlar veya başvuru yapanların tekrar başvuru yapmasına gerek bulunmadığı yazıyor. Ayrıca faiz açısından bir farklılık söz konusu bu durum nedir yasadan önce dava açanların bir avantajı var mı? Cevap: Yasadan önce başvuru yapan ya da dava açanların tekrar başvuru yapmasına gerek bulunmamaktadır. Avantaj ise faiz ile ilgilidir. İlk başvuru tarihinden itibaren faiz işlemeye başlayacaktır. Dava açan bir hak sahibi davadan önce başvuru yapmış bu başvurusu reddedilmiştir. İşte bu reddedilen başvurudan itibaren faiz işleyecektir. Bu da ortalama %10-11 fazladan ödeme anlamına gelir. Önceden dava açmış olmanın hiçbir dezavantajı bulunmamaktadır.
  • Soru 7: Ödemeler maaş hesabına mı yapılıyor? Cevap: Maaş hesabına yatırılmayada başanmış ancak daha önceki uygulama SGK hak sahipleri adına Ziraat Bankası, Halkbank ya da Denizbank’ta hesap açıp parayı yatırıyor ve ikamet adreslerine mektup gönderiyordu. Mektup geç gelebiliyor paranın yattığından hak sahiplerinin haberi olmayabiliyor. Bu durumda SGK herhangi bir merkezinden sorup hangi bankaya ne kadar yattığını öğrenebilirsiniz. E-devletten 4/C MAAŞ KESİNTİSİ EMEKLİ AYLIK ÖDEME VE KESİNTİSİ BİLGİLERİNDEN GÖREBİLİRSİNİZ

Son Yazılar

Hukuki Yardım Al

Danışmak istediğiniz her konuda bize ulaşın!

BİZE ULAŞIN