ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVASI NEDİR?

Ortaklığın Giderilmesi ve Elbirliği ile Mülkiyet

ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ DAVASI

Miras hukukumuzda miras bırakanın taşınır veya taşınmaz bütün malvarlığı kaç mirasçısı varsa her birinin miras pay oranlarına göre elbirliği mülkiyet ile intikal eder.

Elbirliği mülkiyetinde; mirasçıların tümü söz konusu malvarlığı hakkında ortak hareket etmek zorundadır. Mirasçılardan biri “ben payımı kiraya veriyorum” diyemez yahut “ben payımı satıyorum” diyemez. Zira elbirliği mülkiyette “pay” denilen kavram bulunmamaktadır. Miras olarak kalan malvarlığında bir arazinin varlığını düşünelim. Bu araziyi mirasçılar kaç kişi ise o sayıya bölüp, kendi sınırlarına çit çekerek kullanamaz. Çünkü elbirliği mülkiyette söz konusu malvarlığının en küçük biriminde dahi her bir mirasçının elbirliği mülkiyetten kaynaklı olarak hakkı vardır.

Birden fazla mirasçının bir mirasa sahip olmaları ve miras mal varlığını ortak kararlar ile yönetememeleri halinde hukukumuzda bu duruma çözüm noktası sağlayan miras davaları bulunmaktadır. Belli mal varlıkları için elbirliği mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesi yeterli olup paylı mülkiyete çevrilen hallerde her bir mirasçı kendi iradesi ile kendine ait payı yönetebilecektir. Ancak miras malvarlığının niteliği gereği paylı mülkiyete çevrilemeyecek ve niteliği gereği yönetim için Ortaklığın Giderilmesi gerektiği haller daha çoğunluktadır. Örneğin miras malvarlığının bir araba veyahut bir taşınmaz mal olduğu hallerde mirasçılar paylarına göre miras malvarlığını paylaşıp yönetemeyeceklerdir.

Mirasçıların kendi aralarında anlaşarak söz konusu mal varlığını satışa çıkarıp elde edilen bedeli paylaşmaları mümkün olmadığı hallerde mahkemeye başvurarak Ortaklığın Giderilmesinin talep edilmesi gerekmektedir. Ortaklığın giderilmesi davası, bir mülkiyet veya işbirliği anlaşmasının sona erdirilmesi gerektiği durumlarda, ortakların malvarlıklarının bölünmesi ve bu anlaşmanın sonlandırılması için mahkemeye başvurduğu hukuki bir süreci ifade eder.

Ortaklığın Giderilmesi Davası İçin Ne Yapılması Gerekir?

Ortada paylı mülkiyete dönüştürülemeyecek bir miras mal varlığı olması ve mirasçıların sulh olma yolu ile miras mal varlığını paylaşamamaları halinde ilk yapılması gereken mirasçıların ve mal varlığının bilgilerinin tam olarak temin edilmesi gerekmektedir. Ayrıca mirasçıların yalnızca tespiti yeterli olmayıp her bir mirasçının, miras bırakanın mal varlığı üzerinde hangi pay oranında sahip olduğu da Sulh Hukuk Mahkemesi veya Noterlikten alınacak Mirasçılık Belgesi ile tespit edilmelidir.

Söz konusu tespitler yapıldıktan sonra Ortaklığın Giderilmesini isteyen herhangi bir mirasçının Sulh Hukuk Mahkemesine Ortaklığın Giderilmesi talebi ile başvurması gerekmektedir. Dava dilekçesini, mirasçılık belgesini ve miras bırakılan mal varlığına ilişkin bilgi ve belgeleri inceleyen mahkeme yapacağı tahkikat sonucu söz konusu ortaklığın Satış Suretiyle Giderilmesi gerektiğine karar verdiğinde mal varlığının değerini de bilirkişi vasıtasıyla tespit ederek bu hususta nihai kararını verecektir. Bu aşamadan sonra yapılması gereken Sulh Hukuk Mahkemesinin kararının uygulanması için yine Sulh Hukuk Mahkemesinde ayrı bir “Satış” dosyasının açılması ve miras mal varlığının ihale yoluyla satılarak mirasçıların paylarına kavuşması sağlanacaktır.

İzmir Bayraklı’da bulunan Hukuk Büromuz bünyesinde istihdam etmekte olduğu Miras Hukuku alanında uzmanlaşmış avukatı ile Ortaklığın Giderilmesi ve benzeri Miras Davalarında müvekkillerine hem danışmanlık hem de dava avukatlığı hizmeti vermektedir. Bu konudaki sorularınız için lütfen büromuz ile iletişime geçin.

Diğer yazılarımıza göz atmak için linke tıklayabilirsiniz.

Av.Bahadır Gökhan Kaya

Av.Özge Aktaş

Sosyal Medyada Bizi Takip edin
https://www.facebook.com/kapitalhukuk
https://twitter.com/kapital_hukuk
https://www.instagram.com/kapitalhukuk/
https://tr.linkedin.com/company/kapi%CC%87tal-hukuk

Son Yazılar

Hukuki Yardım Al

Danışmak istediğiniz her konuda bize ulaşın!

BİZE ULAŞIN