Araç Değer Kaybı Nedir?

Araç Değer Kaybı

Trafikte kazaya karışan aracın zararını sigorta poliçesi çerçevesinde sigorta şirketi karşılar. Ancak sigorta şirketi ile yaptığınız anlaşma bu miktarın belirlenmesinde ve oluşan zararı ne kadar tazmin edeceğinde önemlidir. Kimi sigorta şirketi meydana gelen hasarın tamamını karşılarken kimisi de belli çerçevede zararı tazmin eder. Kazaya karıştığınız zaman aracınızda meydana gelen zararın tamamını bile sigorta şirketi ödese maddi kaybınız devam eder. Çünkü kazaya karışmış araçların hepsinin yaptığı kaza Tramer kaydı ile kayıt altına alınır. Tramer (Trafik Sigortaları Birliği Merkezi) kaydı sayesinde aracın hangi kazalara karıştığı ve hasar durumu ile ilgili her türlü bilgiye ulaşılabilir. Aldığınız araç sıfır ya da ikinci el olsun fark etmez yaptığınız hasar üzerinde iz bırakır. Ufak tefek yenilenmeler yapılsa da Tramer kaydı bulunan bu aracın değer kaybı söz konusu olur. Kazaya karışmadan önce değer kaybı söz konusu değilken artık aracı satarken ikinci el araç fiyatının daha da düşmesine neden olur. Aracı satmak istediğinizde sadece araç değer kaybı olmaz aynı zamanda aracın satışı da zorlaşır. Kaza sonucu karşılaşılan bu durumda araç değer kaybı hesaplama ve aradaki farkı istemek için karşı tarafın sigorta şirketine başvurmalı ya da araç değer kaybı tazminat davası açılmalıdır.

Araç Değer Kaybını Kimler Talep Edebilir?

Değer kaybı talep edebilmek ya da değer kaybı tazminat davası açmak için trafik kazasına karışan kusursuz araç sürücüsü talepte bulunur. Kusurlu araç sürücüsünün bu konuda talebi olsa bile tazminata hükmedilmez. Kazaya karışan kusurlu sürücü sigorta şirketi ile yaptığı kasko sigortasında kazada kusurlu olsa bile değer kaybı talebinde bulunabileceği konusunda anlaşma imzalamış ise bu durumda kusurlu araç sahibi de değer kaybını talep edebilir. Taraflar arası anlaşma ile sigorta şirketi değer kaybı ödeyebilir. Kaza sonrası araç sahibi, sigorta şirketine sunacağı dilekçe ile araç değer kaybı hesaplaması yapılmasını ve değer kaybı oranında kendisine ödeme yapılmasını talep edebilir. Başvurulan sigorta şirketi, kusurlu araç sahibinin sigorta şirketi olacaktır. Araç değer kaybı hesaplaması ve değer kaybı başvurusu için bazı şartlar gerekir. Eğer bu şartlar taşınmıyorsa zarar gören taraf değer kaybı tazminatı talep edemez. Değer kaybı başvurusu yapmak için;
  • Değer kaybı talebinde bulunan kişi kazaya konu olayda % 100 kusursuz olmak zorundadır.
  • Değer kaybı davası zamanaşımına tabi olduğu için kaza yapıldığı tarihten itibaren 2 sene içerisinde başvuru yapılmalıdır.
  • Araç pert olmamalı ya da onarılmayacak düzeyde hasar görmemelidir.
  • Araç yaşı 36 yaşından daha büyük olmamalıdır.

Araç Değer Kaybı Hesaplama

Değer kaybı hesaplanırken belli bir hesaplama yöntemi vardır. Bu hesaplama yöntemi sayesinde aradaki fark bulunur ve değer kaybı bu fark oranında tazminat davası olarak talep edilir. Total değer kaybı: baz değer kaybı X hasar boyutunun katsayısı X aracın kullanılmışlık durumu Sigorta bilirkişisi ya da sigorta eksperi araç kaybı değer hesaplama işlemi yaparken bazı kriterleri de göz önünde bulundurur. Aracın ikinci el piyasa değeri, aracın önceki hasar geçmişi, aracın üretim yılı, aracın kilometresi, aracın hasar gören parçalarının araçtaki değeri gibi etkenler hesaplamada önemlidir. Göz önünde bulundurulması gereken bu durumlar araç değer kaybı hesaplanırken karşı tarafa hakkaniyetli bir şekilde tazminat verilmesi için gereklidir. Yargıtay hakkaniyeti korumak açısından değer kaybı hesaplaması yapılırken o dönemdeki piyasa rayicinin baz alınmasını esas alır. Yani kazadan önceki piyasa değeri ile onarımdan sonraki rayiç bedel karşılaştırılır aradaki fark ise değer kaybı miktarı olarak ortaya çıkar. Araç değer kaybı hesaplama işlemi yapılırken bu faktörlere dikkat etmemek bu sefer de karşı tarafın mal varlığında hakkaniyetsiz bir şekilde tazminata hükmedilmesine sebep olur ki hukuk hak tesisi açısından her iki tarafa da eşit şekilde yaklaşır. Değer kaybı hesaplama ya da araç değer kaybı sadece kazadan zarar gören % 100 kusursuz tarafın haklarını daha iyi şekilde almasını sağlar.
Araç Değer Kaybı
Araç Değer Kaybı

Sigorta Tahkim Komisyonu’na Başvuru

Değer kaybı hesaplaması sonucunda kusursuz araç sahibi, karşı tarafın sigorta şirketine yazılı bir dilekçe ile talepte bulunur. Bu talep kapsamında sigorta şirketi araç değer kaybını ödemeyi kabul edebilir ya da reddeder. Ancak reddetmesi yasal değildir. Eğer ki kusursuz araç sahibi değer kaybı hesaplaması isteyip tarafına ödenmesini talep eder ve sigorta şirketi de kabul ederse bu durumda kusursuz araç sahibi verilen miktarı alıp araç değer kaybı tazminat davası açmaktan vazgeçebilir. Bazen sigorta şirketleri araç değer kaybı hesaplamasını eksik yapar ya da değer kaybını daha düşük bir bedel olarak belirler. Bu bedeli kabul etmeyen sürücü, Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yapar. Yalnız başvuru yapabilmeniz için ilgili sigorta şirketinin bu komisyona üye olması gerekir. Komisyona yapılan başvuru sigorta şirketine iletilir ve sigorta şirketi bu tarihten itibaren 15 iş günü içinde ( trafik sigortalarında 15 gün ) cevap vermek zorundadır. Belirlenen süre içerisinde sigorta şirketi cevap vermezse bu durumda Sigorta Tahkim Komisyonu Başvuru Formu doldurularak Sigorta Tahkim Komisyonu’na ulaştırılır. Ulaştırmada internet yolu ya da posta yolu kullanılabilir. Sigorta Tahkim Komisyonu 4 ay içerisinde karar vermek durumundadır.

Araç Değer Kaybı Tazminat Davası

Araç değer kaybı tazminat davası Karayolları Trafik Kanunu çerçevesinde müteselsil sorumluluğa dayanır. Aracında hasar meydana gelen kişi, hem sigortaya hem de sürücüye karşı değer kaybı tazminat davası açabilir. Ancak bu davayı açmak için bazı şartların varlığı gerekir.
  • Araç değer kaybı tazminat davası zamanaşımına tabi bir davadır. Dolayısı ile de zamanaşımı olmadan bu davanın açılması gerekir. Kazadan itibaren 2 yıl içerisinde bu dava açılmalıdır. Zamanaşımına tabi borçlar, süresi geçtikten sonra karşı tarafın isteği ile alınacak borçlar olduğundan 2 yıl sonra bile olsa sigorta şirketi ya da sürücü bu miktarı size vermeyi kabul ederse araç değer kaybını alabilirsiniz. Bu konuda İzmir avukatları ya da sigorta avukatı araştırarak alacak hakkında bilgi edinebilirsiniz.
  • Kaza öncesinde hasar gören kısmın daha öncesinde de hasar görmemiş ya da onarılmamış olması gerekir.
Sigorta şirketine karşı tazminat davasını Asliye Ticaret Mahkemelerinde açabilirsiniz. Diğer yazılarımıza göz atmak için linke tıklayabilirsiniz. İzmir avukat olarak, hukuki konularda size rehberlik etmek ve sorularınıza cevap vermek için buradayız. Sosyal Medyada Bizi Takip edin https://www.facebook.com/kapitalhukuk https://www.instagram.com/kapitalhukuk/ https://tr.linkedin.com/company/kapi%CC%87tal-hukuk  

Son Yazılar

Hukuki Yardım Al

Danışmak istediğiniz her konuda bize ulaşın!

BİZE ULAŞIN